Tisztelt Solar PST iránt érdeklődő!

Köszönjük megtisztelő érdeklődését rendszerünk iránt, mely az év minden napján Önt fogja szolgálni, ha megvásárlása mellett dönt.

Döntését elősegítendő iránymutató energetikai számadatokkal szolgálunk Önnek, de előtte tisztázunk egypár alapfogalmat, műszaki kifejezést, mely segít Önnek a különböző termékekkel való összehasonlításban.

Egy kis bevezető:

Napkollektorokkal és hőszivattyúkkal manapság már gyakran találkozik leírások vagy termékek formájában. Mindkét eszköz alkalmazása a környezeti energiák a felhasználó számára gazdaságos kinyerését célozza meg. Ismertek a napkollektorok és hőszivattyúk jó és kevésbé jó tulajdonságai, jellemzői.

Kiemelnénk a következőket:

- a napkollektorok olcsók és jó hatásfokkal hasznosítják a napenergiát, csak van egy apró bökkenő – ha van napfény,

- a hőszivattyúk drágák, de jól hasznosítják (COP 3-5) a környezeti energiákat (talaj, víz, levegő), csak van egy apró bökkenő – legtöbb esetben alacsony hőmérsékletű közegből próbálnak kinyerni nagy energiákat, így sok órát működnek és nem kevés elektromos energiát emésztenek fel a nagy teljesítményű kompresszorok  (nem hiába vezették be az áramszolgáltatók  GEOTARIFA  kedvező áramdíjat).

A Solar PST  úgy lett megalkotva, hogy egyesíti a fenti eszközöket és jó tulajdonságaikat  egy rendszerben :

- kollektora az egész év folyamán (természetesen sötétben is) képes a környezeti energiák begyűjtésére (és mivel napkollektoros elhelyezésű – így a rendelkezésre álló legmagasabb hőmérsékletű környezeti elemből nyeri ki a hőenergiát számunkra),

- hőszivattyús rendszerként a COP eléri a 6,43 értéket (kimagaslóan jó érték) kis elektromos teljesítményű kompresszoral és alkalmazható hozzá a GEOTARIFA is.

 

Egy kis magyarázat:

Mi a COP -?

Angol szavak kezdőbetűiből származik – Coefficient Of Performance, ami lefordítva Teljesítmény Együttható –t jelent, de gyakran említik mint teljesítménytényezőt vagy jóságfokot.

Egy mértékegység nélküli szám, ami a hőszivattyú hatékonyságára utal, azt mutatja meg, hogy egy egységnyi bevitt elektromos energiával hányszor több hőenergiát képes előállítani (figyelembe kell venni, hogy a COP értékéből mindenkor levonandó a rendszer működtetésébe befektetett egy egységnyi energia).

A Solar PSt rendszer esetében elérhető az 5,43 érték.   

 

Természetesen az év folyamán a napszaktól és időjárási körülményektől függően (hőmérséklet változások) a COP dinamikusan változó érték, aminek alsó határa esetünkben a 3,25 (téli időszakra jellemző).

Kritikusan alacsony külső környezeti hőmérsékletek esetében a rendszerre rásegít egy elektromos fűtőbetét, megóvandó a melegvíz tároló tartályt a fagykároktól is.

A COP ismeretében tudunk gazdasági megtérülési számításokat végezni.

Vegyük pld. egy 3 fős család számára ajánlott PST 300 (literes)  háztartási melegvíz készítő rendszerünket.

Elektromos fogyasztása dinamikusan változó, de alacsony határértékek között mozog: 390-520 W.

Megjegyzés: az elektromos fogyasztás egyenlő az elektromos teljesítmény és idő szorzatával, esetünkben az idő állandó (egy óra), míg a teljesítmény változó (a kompresszor és a fűtőbetét teljesítményeknek összege).

Hőenergetikai teljesítménye  dinamikusan változó, de magas értékhatárok között: 1690 – 2510 W.

Kedvező külső környezeti hőmérséklet esetében a hőenergia hozam maximális – 2510W, míg az elektromos energia felhasználás (fogyasztás) minimális – 390W. Ezek a számításaink sarokszámok.

Még egy fontos adat: a hőtároló melegvíz tartályban lévő 300 liter vizet rendszerünk átlag 6 óra alatt melegíti fel 50°C-ra. Ez a melegvíz mennyiség az európai statisztikai adatok alapján egy 3 tagú család napi melegvíz szükséglete.

Tehát kedvező körülményeknél a rendszerünk napi elektromos energia felhasználása 2340W, (forintosítva 112Ft/nap), hőenergia hozama 10 140W (megtakarítás 543%)

Kedvezőtlen körülményeknél rendszerünk elektromos energia felhasználása 3120 W (151Ft/nap), hőenergia hozama 10 140W (megtakarítás 325%).

Végeredményben kedvező esetben rendszerünk ENERGETIKAI KÉPLETE

100% energiánk  = 20% elektromos energia + 80% nyert környezeti hőenergia.

Viszonyítási alapadat: egy hagyományos elektromos bojlerrel éves szinten melegvíz előállításra átlag költünk 266 000Ft-t, míg a Solar PST  kedvező esetben csak közel 41 000Ft költséget jelent.

A megtakarítás 225 000Ft/év, ebből becsülhető, hogy a rendszer megtérülése várhatóan 3 év.